Objavljeno

LIJEČENJE OZONOM – AKTIVNIM KISIKOM

ŠTO JE OZON – O3

Ozon je alotropska modifikacija kisika, čija se molekula sastoji od tri atoma kisika. Kemijsku formulu odredio je JACQUES-LOUIS SORET 1867.godine.

Prvi puta je primječen 1783. godine, a imenovao ga je CRISTIAN FRIEDRICH SCHOENBEIN 1840. godine po grčkom nazivu za neugodan miris ˝ OZEIN ˝, zbog neugodnog mirisa koji nastaje kod udara groma za vrijeme jakih oluja. Ijako taj miris ne dolazi od ozona, već od elektrona koji se oslobađaju za vrijeme jakih kemijskih reakcija. Ozon ima jedva zamjetan miris u umjerenoj koncentraciji, a pri večim koncentracijama miris podsjeća na sumpor.

Koncentracija ozona u atmosferi je relativno mala – max. 0,001%- ali ima veliku važnost za život na Zemlji.

Ozon je plin blijedo-plave boje koji na temperaturi ispod -112°C tvori tamno-plavu tekućinu, a pri temperaturi od -193°C prelazi u ljubičasto-crne kristale.

Ako govorimo o Zemljinoj atmosferi ozon je smješten u STRATOSFERI, na visini od 20 do 50km iznad Zemljine površine.

Ozon upija štetno UV-zračenje koje dolazi od Sunca, a upravo zbog tog zračenja i nastaje iz molekula kisika. Bez ozonskog omotača ne bi bio moguć život na Zemlji.

I dok je ozon u stratosferi vrlo poželjan jer omogućava život na Zemlji u troposferi nije jer nastaje kao produkt zagađenja iz ispušnih plinova te u reakciji s dušikovim-oksidom čini sastavni dio gradskog smoga.

Ozon je vrlo snažno oksidacijsko sredstvo, puno jače od dvoatomnog kisika (O2). Nestabilan je i vrlo lako se raspada na molekulu kisika. Upotrebljava se za izbljeljivanje i sterilizaciju vode, prostora i predmeta te za razliku od klora kao sredstva za dezinfekciju, ozon ne tvori otrovne spojeve s organskim molekulama i ne zaostaje u vodi nakon sterilizacije.

Iako je ozon plin koji može izazvati iritaciju grla i dišnog sustava, pogotovo kod asmatičara, ozon odnosno aktivni kisik u organizmu stvaraju leukociti (bijela krvna zrnca) kako bi uništili patogene mikroorganizme i zaštitili nas od bolesti.

OZON U MEDICINI

Od  polovice 19. stoljeća ozon je korišten na različite načine u medicini te za higijenske svrhe.

Još od 1920. godine koristi se u terapijske medicinske svrhe, a čak se i spominje njegova primjena u britanskom medicinskom časopisu The Laucet.

Postoje brojni znanstveni radovi koji potvrđuju pozitivno djelovanje ozona na cijeli niz bolesti, od obične prehlade i viroze preko raznih drugih virusnih i bakterijskih, a također i malignih oboljenja.

Ozon je jaki oksidans i vrlo reaktivna molekula koja reagira sa svim organskim molekulama pa stoga pokazuje odlična baktericidna, fungicidna i antivirusna svojstva.

Osim u medicini terapija ozonom koristi se i u kozmetici npr. u tretiranju bradavica i mladeža.

Sistem djelovanja ozona kao biooksidansa u organizmu ima vrlo jednostavno objašnjenje.

Bolesti nastaju zbog nakupljanja toksina u organizmu. U normalnim uvjetima, uz dovoljnu količinu kisika, toksini kao organske tvari se u organizmu razgrađuju do CO2 i H2O (ugljični-dioksid i voda) koji se zatim vrlo jednostavno izlučuju iz organizma. No zbog današnjeg stila života (pušenje, stres, loša prehrana, konzumiranje alkohola, razne bolesti i konzumiranje raznih sintetskih lijekova) organizam se dovodi u stanje hipoksije (nedovoljne opskrbljenosti organizma kisikom) te se toksini nakupljaju u organizmu i ometaju njegovo normalno funkcioniranje. Zbog nakupljanja toksina i stanja hipoksije naš organizam postaje vrlo povoljna sredina za rast i razmnožavanje anaerobnih, patogenih mikroorganizama a koji su uzročnici raznih bolesti.

Unošenjem aktivnog kisika u organizam, čiste se nakupljeni toksini, spriječava razmnožavanje mikroorganizama i omogućava normalno funkcioniranje organizma.

Zato su učestale prehlade i što mi kažemo ,,pad imuniteta˝ alarmantna stanja za organizam i krajnje vrijeme da se poduzmu spomenute mjere sprječavanja sve težih i težih stanja te vračanja organizma u normalu. Drugim riječima, u organizam treba unijeti aktivni kisik koji će zatim reagirati sa anaerobnim bakterijama, virusima i ostalim patogenim mikroorganizmima te ih uništiti a da pritom ne škodi stanicama ljudskog organizma. Selektivnost djelovanja ozona na mikroorganizme za razliku od stanica ljudskog organizma javlja se iz razloga što ljudski organizam producira puno više antioksidacijskih enzima od stanice mikroorganizma i na taj naćin kontrolira koncentraciju aktivnog kisika te se samim time štiti od njegovog oksidacijskog djelovanja.

DJELOVANJE OZONA:

 • Potiće sintezu eritrocita (crvenih krvnih stanica) čime osigurava veliku koncentraciju kisika u krvi još dosta vremena po završetku terapije
 • Povisuje razinu interferona do devet puta
 • Potiće stvaranje TNF-a (tumor necrosis factor)
 • Potiće izlućivanje IL-2, jednog od glavnih faktora imunološkog odgovora
 • Iznimno jako baktericidno sredstvo jer bakterije nemaju ni približno jak antioksidativni potencijal kao stanice ljudskog organizma, što ih čini izuzetno osijetljivima na ozon čak i u malim koncentracijama
 • Jako fungicidno sredstvo – ubija gljivice
 • Antivirusno sredstvo – ubija viruse napadajući direktno njihovu RNA (reproduktivni materijal virusa), a ujedno napada i zaražene stanice koje nemaju dovoljan antioksidativni potencijal te ih uništava i tako sprečava daljnje razmnožavanje virusa
 • Djeluje na razvoj i širenje stanica karcinoma jer kancerogene stanice svu energiju usmjeravaju na što brži rast i razmnožavanje zbog čega im je antioksidativni potencijal jako nizak te su zbog toga vrlo osjetljive na ozon
 • Ozon čisti plak u krvnim žilama i stoga je vrlo djelotvoran u liječenju krvožilnog sustava te smanjuje povišeni tlak nastao uslijed plaka u krvnim žilama
 • Povećava broj crvenih krvnih stanica te samim time koncentraciju kisika u krvi, zbog čega je i opskrbljenost tkiva kisikom veća još dugo nakon terapije
 • Ubrzava Krebsov ciklus pospješujući glikolizu te time poboljšava upotrebu energije u organizmu
 • Pojačava antioksidativni potencijal organizma
 • Ozon razgrađuje toksine i produkte razlaganja nafte pa njegovu primljenu vidimo i u ekologiji

Prema svemu navedenom vidljivo je kako ozon ima djelovanje na širok spektar bolesti tako što ubija patogene mikroorganizme, čisti organizam od nakupljenih toksina te podiže imunitet organizma, odnosno jača njegov obrambeni sustav.

Terapija ozonom priznata je u preko 15 zemalja i svi pacijenti koji su prošli neku vrstu terapije ozonom nisu imali nikakvih posljedica kao nuspojava terapije.

Teško je nabrojati sve bolesti kod kojih se ozon pokazao učinkovit, ali neke od bolesti su:

 • bolesti srca i krvnih žila
 • problemi s cirkulacijom
 • artritis
 • tumori i maligna oboljenja
 • hepatitis
 • viroze i virusna oboljenja, herpes, gripa
 • akne
 • gljivice
 • alergije
 • rane, opekline, dermatološke bolesti

Zbog porasta ugljičnog-dioksida u zraku proteklih desetljeća znatno se smanjila koncentracija kisika pa upravo zbog toga nije začuđujuć nagli porast malignih oboljenja što pak ukazuje na nedostatak kisika u ljudskom organizmu, a to pak terapiju aktivnim kisikom čini neophodnom mislimo li se zaštititi od oboljenja.

OxyPRO life - aktivni kisik u kapima