Maca i njena ljekovita svojstva

Maca – Lepidium meyenii – je biljka koja dolazi iz Perua gdje se zbog svojih ljekovitih svojstva uzgaja već tisućama godina. Korijen mace crvene je boje i izgledom podsjeća na rotkvu, a domorodačka plemena koristila su ga za snaku i izdržljivost. Zbog iznimno velikog učinka na zdravlje čovijeka ova biljka je sve popularnija, a između ostalog koristi se i kao prirodni afrodizijak.

Uzgaja se na visini od 4000-4500 metara u Andama, a u ljekovite svrhe se najviše cijeni njezin korijen, koji se suši, melje u prah, a tako dobiveni može biti sačuvan godinama. Od praha se može dobiti brašno, tablete i kapsule koje se koristi u ljekovite svrhe. Zbog svog učinka da djeluje kao adaptogena tvar dobila je naziv i „pametna biljka.“

Maca je iznimno bogata vitaminima B skupine te sadrži jako rijedak vitamin B12. Vitamin B12 je u vodi topivi vitamin sa vrlo važnom ulogom u raznim metaboličkim i sintetskim procesima u organizmu. Nedostatak može dovesti do megaloblastične anemije i nekih neuroloških oštećenja. s obzirom da su glavni izvori vitamina B12 morski plodovi i namjernice bogate mikroorganizmina (rba, mlijeko, fermentirani sirevi), a povrče ga i nema tek možda u neupotrebljivo maloj količini zbog malo onih mikroorganizama koji žive na biljci, maca je nazamijenjiv izvor ovog vitamina za vegane.

Maca je bogata aminokiselinama koje su potrebne za izgradnju proteina i koje su važne za normalno funkcioniranje organizma i očuvanje dobrog zdravlja, a bez njih ne mogu normalno funkcionirati tkiva, žlijezde i organi. Njihova uloga je u proizvodnji enzima, hormona i neurotransmitera.

Maca djeluje preventivno kod osteoporoze jer obiluje kalcijem, mineralom koji je neophodan za pravilan rast i razvoj kostiju. Istraživanja koja su se provodila u zadnje vrijeme navode da maca bogatija kalcijem nego mlijeko. Osteoporoza je stanje gdje dolazi do smanjena koštane mase i promjene strukture kostiju. Za posljedicu može doći do povećanog rizika lomljenja kostiju. Kako bi se na vrijeme zaštili važno je promijeniti životne navike i advekatnu prehranu te uvesti mineral kalcij s kojim maca obiluje i koji se u maci  lakše apsorbira, obnavlja kosti i poboljšava gustoću kostiju. Dodatno djelovanjem mu se pospješuje uz dodatak silicija koji djeluje na obnavljanje kostiju  i poboljšava njihovu gustoću, te dodatkom magnezija koji poboljšava apsorpciju kalcija i izgrađuje kosti, te zajedno sa kalcijem  djeluje protiv osteoporoze.

Maca je prirodni afrodizijak  gdje su brojna studija dokazala da se dužim korištenjem mace dolazi do povećavanja libida, pomaže kod seksualane disfunkcije uzrokovane stresom, smanjuje tjeskobu i stres, utječe na bolju proizvodnju spermija te povećava volumen spermija tako da je dobila i naziv „prirodna Viagra“, a Španjolci su je davali i životinjama kako bi povećali rasplod.

Maca pomaže kod simptoma uzrokovanih menopauzom i to na prirodan način jer ne sadrži hormone nego adaptogene-prirodne tvari koji imaju mogućnost da olakšavaju prilagođavanje ljudskog  organizma na razne nepovoljne uvjete: fizički napori, stres, vrućina. Adaptogeni imaju sposobnost da naše tijelo dovedu u hormonalnu ravnotežu i to djeluju na svaku osoba na njemu svojstveni način bez obzira da li naš sustav funkcionira iznad ili ispod ravnoteže razine, oni će uvijek djelovati pozitivno za naš organizam.Tako maca na prirodan način uspostavlja ravnotežu hormona, umanjuje simptome poput tjeskobe, napetosti, navala vrućina, ubrzanog rada srca, a ako patite od manjka hormona maca će na prirodan način podići razinu hormona za razliku od nadomjesne terapije hormonima koja može izazvati ozbiljne nuspojave, a jedna od nuspojava može biti i karcinom dojke.

Maca pomaže kod neplodnosti jer dovodi do balansa hormonalnog statusa te tako olakšava začešće.

Maca pomaže i kod bolnih menstraucija jer na prirodan način smanjuje osjećaj neugode i bolova za vrijeme menstraucije također zahvaljujući adaptogenim tvarima koje sadrži u sebi.

Maca sadrži biljne sterole koji pomažu u zaštiti srca i krvnih žila, na prirodan način reguliraju kolesterol, a ujedno im se prepisuje i antioksidativni učinak.

Maca povoljno djeluje na zdravlje probavnoga sustava jer u sebi sadrži prehrambena vlakna koji organizmu daju osjećaj sitosti, ubrzavaju peristaltiku crijeva, povećavaju volumen sadržaja u crijevima, a ujedno imaju sposobnost vezanja i izbacivanja toksina iz crijeva

Maca povećava tjelesnu izdržljivost i snagu jer djeluje kao prirodni adaptogen, a bogastvo kalcija i vitamina C pomaže u izgradnji mišićne mase , potiče potrošnju šećera u organizmu koji se nakon toga pretvara u energiju, a ne dovodi do taloženja masnih stanica.

Maca  smanjuje stres, iscrpljenost, daje izdržljivost, popravlja raspoloženje, pomaže u borbi protiv kroničnog umora zahvaljujući sadržaju vitamina B skupine ,te svojstvu da djeluje kao adaptogena tvar.

Maca obiluje natrijem,kalijem, kalcijem , magnezijem, silicijem, vitamina B1,B2, B12 , bjelančevinama, ugljikohidratima, biljnim sterolima, prehrambenim vlaknima te alkaloidima nazivom macaina 1,2,3,4 za koje je utvrđeno da nisu pronađeni u ni jednoj drugoj biljci. Maca opskrbljuje tijelo sa svim potrebnim nutrijentima.

TKO NE SMIJE UZIMATI MACU:
Maca se ne preporučuje za vrijeme trudnoće i dojenja. Osobe oboljele od visokog tlaka se moraju savjetovati prije uzimanja mace, a s obzirom da još nije napravljeno dovoljno istraživanja ne preporučuje se ni oboljelima od tumora povezanih s hormonima-jajnici, maternica, dojke, testisi. Osobama koje koriste lijekove za povećanje plodnosti bilo na kemijskoj bazi ili prirodnoj (cimifuga, ginseng, gospina trava…) ne preoručuje se uzimanje.