Kurkuma i njena ljekovita svojstva!

kurkumaKurkuma je tropska biljka lat. Curcuma Longa iz porodice đumbira. Kurkumu nalazimo u Indiji i Indoneziji gdje predstavlja svetu biljku vezanu uz kulturu indijskog naroda.

I kao začin i kao biljni lijek koristi se gomolj kurkuma biljke.

Svaki Indijac dnevno konzumira po 2 grama kurkume.

Iako se ljekovita svojstva kurkume u medicini koriste već 4000 tek u zadnje vrijeme bilježi se znatan porast konzumacije u zapadnim zemljama. I narodna medicina i suvremena znanost preporučuju kurkumu za liječenje širokog spektra bolesti.

Ajur-veda objašnjava ljekovitost kurkume time što ljutkast okus ove biljke ubija klice i parazite, uništava naslage sluzi, masti, lepljive toksine, podstiče krvotok i kompletan metabolizam.

Kurkuma je snažan antioksidans, protuupalno, antigljivično i antibakterijsko sredstvo, koje liječi tegobe gastrointestinalnog trakta, bolesti jetre, reumu , artritis, bol u zglobovima, kožna oboljenja – psorijazu, ekceme, osip. Eliminira toksine iz organizma, poboljšava krvnu sliku, smanjuje nivo kolesterola i šećera u krvi.

Kurkuma povoljno utjeće na rad štitne žliezde, regulira metabolizam, umiruje upalne procese, potiče mrsavljenje.

Kurkuma – protuupalno djelovanje

Dokazano je da kurkuma ima najsnažnije protuupalno djelovanje u biljnom svijetu. Kurkumin inhibira (zaustavlja) djelovanje enzima COX-2 (ciklooksigeneza) koji je odgovoran za stvaranje molekula koje uzrokuju upalne procese. Znamo da upale prate veliki broj bolesti od upalnih stanja kože (psorijaza, dermatitis), upalnih stanja zglobova, autoimunih bolesti (alergije, reumatoidni artritis, psorijaza, kolagenoze…) do oštećenja sluznica u probavnom traktu gdje prouzrokuju čireve, polipe, a kasnije i karcinome. Djelovanje kurkume je izuzetno značajno u svijetlu najnovijih rezultata kao dobra zamjena za sintetička protuupalna sredstva (kortikosteroide) koji uzrokuju teške i trajne nuspojave.

Kurkuma u borbi protiv raka

Kurkuma je biljka s čudesnim djelovanjem na zdravlje, čak i kad je riječ o veoma teškim bolestima. Zapravo glavni sastojak kurkume – kurkumin je osnovni borac u liječenju i prevenciji karcinoma. Najbolje djelovanje ima na rak debelog crijeva, tankog crijeva, želudca, jetre, prostate, dojke i jajnika.

Kurkuma je jedna od najtemeljitije istraženih biljaka koje danas postoje. Njezina ljekovita svojstva i komponente (prvenstveno kurkumin) je bio predmetom mnogih biomedicinskih istraživanja. Ljekovitost kurkume i njenih sastojaka također dokazuju i istraživanja lijekova na rezistentnim i multi-rezistentnim tumorima.

Nađeno je u 54 studije da kurkuma može izazvati smrt stanica raka ili senzibilizirati rezistentne linija stanica raka kod konvencionalnog liječenja.

S obzirom koliko je snažan trag istraživanja kurkume (kurkumina), nakon što je bio korišten i kao hrana i lijek u širokom rasponu kultura, već tisućama godina, jaki argument može biti za korištenje kurkume kao alternativnog lijeka ili katalizatora u liječenju raka ali i uprevenciji karcinoma.

Ostala ljekovita svojstva kurkumina

Upravo kurkuminu kurkuma zahvaljuje slavu koju je stekla u zemljama Dalekog istoka, budući da je prirodni antiseptik i baktericid te zbog toga cijenjena u dezinfekciji posjekotina i opeklina.

Takđer je otkriveno da smanjuje rizik od leukemije u dječoj dobi te je prirodni čistač jetre. Može spriječiti i usporiti napredovanje Alzheimera jer odstranjuje plak nataložen u mozgu, sprečava metastaziranje mnogih karcinoma, čak i kad je u pitanju karcinom gušterače te je snažno protuupalno sredstvo jednako učinkovito kao farmaceutski pripravci samo bez nuspojava. Samim tim, izvrstan je saveznik kod upalnih procesa poput artritisa i reumatidnog artritisa.

Dokazno je da usporava napredovanje multiple skleroze, pomaže razgradnju masti i odličan je saveznik u mršavljenju, ali i u borbi protiv psorijaze i ostalih patogenih promjena na koži. Još od davnina korištena je u kineskoj medicini kao sredstvo za ublažavanje bolova i borbu protiv depresije.

Kod želučanoprobavnih oboljenja. Kao jak antiseptik, kurkuma je veoma efikasna kod bolesti želuca i crijeva, posebno kod kronične dijareje i nadutosti.

Kod grlobolje i upale desni. Otvoriti kapsulu kurkume, pomiješati sa pola čajne žličice soli i otopiti u čaši tople vode. Nekoliko puta dnevno ispirati usnu šupljinu i upala će se brzo smiriti.

Ljudima koji pate od povišenog šećera preporuča se uzimanje jedne kapsule dnevno uz obrok.

Za bol u zglobovima i bol u kralježnici također uzimati jednu kapsulu dnevno uz obrok.

Kod anemije, prehlade, kašlja i gripe popiti kapsulu jednom dnevno uz jelo ili otvoriti kapsulu i pomiješati s žlicom meda te rastopiti u ustima.

Kurkuma je kontraindicirana kod sljedečih stanja:

  • žutica
  • bolesti žući
  • dijeci ispod 5 godina
  • trudnicama i dojiljama ne  preporuča se bez nadzora liječnika

Iako je kurkumu preporučljivo koristiti i u prahu kao začin, poznato je da se kurkumin na taj način vrlo trško resorbira pa su u tom slučaju potrebne veče količine kurkume dnevno. Upravo zato svakako preporučano kupnju

SOLGAR CURCUMIN FULL SPECRTUM

  • 185 x veća bioraspoloživost od nativnog kurkumina.
  • Biomimetične micele (nalik prirodnima).
  • Stabilnost u širokom rasponu pH od 1,1 do 8,0 (tj. osigurana acidorezistentnost).
  • Apsorbira se 6,8 puta brže od nativnog kurkumina.
  • Zadržava se u plazmi više od 24 sata.