Saw Palmetto – ljekovita svojstva patuljaste palme

Saw Palmetto (lat. Serenoa repens) je patuljasta palma porijeklom iz Amerike.

Ljekovita svojstva patuljaste palme pripisuju se upravo bobicama.

Stoljećima su se te bobice koristile za različite medicinske slučajeve. Čak i danas, uz ogromnu ponudu lijekova, neki liječnici preferiraju saw palmetto za muške bolesti, a naravno veoma je značajno i njegovo djelovanje na akne koje mogu stvarati velik estetski problem.

To je nisko rastuća biljka koja dostiže visinu od oko 2-4 metara . Raste u gustim grupama ili šipražju u pjeskovitom primorskom području ili kao rastinje u borovoj šumi. Ima lišće u obliku lepeze od oko 20 traka. Listovi su svetlo zeleni u unutrašnjosti, a srebrnasto – bijeli u priobalnom području 1-2 m dugi. Cvjetovi su žućkasto-bijeli, oko 5 mm. Plod je velika crveno-crna koštunica.

Učinak saw palmetta na akne

Iako se teži oblici akni čine teško izlječivi prirodnim putem, posebno ako su hormonalnog podrijetla, patuljasta palma je veoma hvaljen prirodan lijek koji bi svakako trebali isprobati prije uzimanja štetnih lijekova i agresivnih kemija.

Saw palmetto je najučinkovitiji kod hormonalnih uzroka akni jer uravnotežuje procese u tijelu i time se posljedično smiruju akne, također čisti i mitesere.

Djeluje tako da smanjuje proizvodnju androgenih hormona koji inače potiču žlijezde lojnice da proizvedu višak ulja koji čepi pore i uzrokuje akne. U tu skupinu hormona spada i testosteron koji je bitan za masu mišića i stvaranje dihidrotestosterona (DHT), ali i za dlake na licu, seksualni nagon, agresiju i naravno višak sebuma u porama. Zbog toga uzimanje saw palmetta smiruje stanje s aknama, sprečava prištiće i pojavu cističnih akni.

Posebno se preporučuje kod sindroma policističnih jajnika koje obilježava višak testosterona i akne.

Na stranim web stranicama i forumima mnogo je pozitivnih recenzija korisnika kojima je pomogao u borbi s hormonalnim aknama. Primjerice, 83 posto korisnika preporučilo bi saw palmetto protiv akni.

Saw palmetto protiv gubitka kose

Saw palmetto je dobar kod gubitka kose jer postupno balansira hormone što je veoma korisno za one koji imaju prevelike razine testosterona. Gubitak kose kod muškaraca i žena naziva se androgenetska alopecija i povezana je s testosteronom. Konverzija testosterona u molekulu zvanu DHT smanjuje folikule kose i uzrokuje njeno ispadanje. Muškarci imaju više testosterona, zbog toga češće ćelave. Ženama koje boluju od PCOS-a također zna biti problem ispadanje kose prouzrokovano viškom testosterona, zato je njima posebno preporučljivo uzimati saw palmetto.

Saw Palmetto 450mg Puritan's Pride kapsule

Ako želite koristiti saw palmetto za pomoć kod gubitka kose, prvo morate znati njegov uzrok. Oni s genetskim uzrokom neće primijetiti neko poboljšanje, no ostali ne samo da će prestati gubiti kosu nego će izrasti nova i gušća!

Oštećena i nezdrava kosa također će se vidljivo preporoditi uz ovaj ekstrakt!

Saw palmetto za zdravlje prostate

Saw palmetto je odličan izbor za liječenje benigne hiperplazije prostate. Sadrži veliku količinu koncentriranih slobodnih masnih kiselina, koje su bitne za pravilno funkcioniranje prostate. Kao jedna od glavnih aktivnih komponenti smatra se beta-sitosterol, supstanca koja doprinosi zdravlju prostate, jača imunitet i smanjuje kolesterol. Saw palmetto smanjuje produkciju DHT-a i tako dovodi do smanjenja oticanja prostate. Ne djeluje agresivno, ali djeluje učinkovito.

Muškarci ga također običavaju koristiti za podizanje plodnosti.

Doziranje

Ako uzimate antikoagulanse nemojte uzimati saw palmetto.

Saw palmetto je relativno siguran, ali ako primijetite bilo kakve nuspojave, prestanite s njegovim uzimanjem.

Kod nas možete nabaviti Saw Palmetto kapsule od 450mg u pakiranju od 100 kapsula.

Kod terapije prištića preporuka je uzimati jednu kapsulu dnevno uz obrok.

Kod gubitka kose preporuća se uzimanje jedne kapsule jedan do dva puta dnevno, također uz obrok, ovisno o intenzitetu terapije.

Dok se za zdravlje prostate te za podizanje plodnosti dozira jedna do dvije kapsule dva puta na dan.