Objavljeno

HIGIJENA VJEĐA – PUT DO ZDRAVIH OČIJU

HIGIJENA VJEĐA

UPALA VIJEĐA, SINDROM SUHOG OKA, ALERGIJSKI KONJUNKTIVITIS….

« UPALA VJEĐA (blefaritis) »

Blefaritis
Ljuskice
Suho oko
 1. ZNACI BLEFARITISA

Najčešći znaci blefaritisa su crvenilo na rubovima vjeđa, svrbež, crvene i umorne oči, krmelji u unutarnjem kutu oka posebice ujutro, ljuskice – sasušen iscjedak na rubovima vjeđa i uz trepavice, nadražujući osjećaj pečenja u očima, osjećaj stranog tijela, često suzenje, osjetljivost na svjetlost i često pojavljivanje ječmenca.

2. UZROCI BLEFARITISA

Ovisno o uzroku upale, blefaritis može biti posljedica zaraze mikroorganizmima, alergije, sindroma suhog oka i sl. Upala se češće pojavljuje kod alergičara, osoba s seboreičnim dermatitisom i rozaceom.

3. HIGIJENA VJEĐA

Svakodnevna higijena vjeđa iznimno je važna u procesu liječenja upale ali i kao preventiva kako do upale nebi došlo. Mora se provoditi dva puta dnevno, redovito i dugoročno. Kad je upala vjeđa izrazitija i/ili su prisutni znakovi promijenjenog odnosa između bakterija na rubu vjeđa i u iscjetku iz oka, u liječenje se prethodno mogu uključiti i protuupalni lijekovi te antibiotici.

Redovita uporaba omega-3 masnih kiselina utječe na smanjenje upale i povećava stabilnost suznog filma. Iznimno česta posljedica upale vjeđa (u više od 50% slučajeva) je nestabilan suzni film koji dovodi do sindroma suhog oka i kratkotrajnog zamagljenja vida. Nestablan suzni film najčešće se lijeći simptomatski, pri čemu se najviše preporučuje upotreba kapi za ovlaživanje i zaštitu suhog oka koje ne sadrže konzervanse.

VAŽNOST REDOVITE HIGIJENE VJEĐA BEZ KONZERVANSA

 • Higijena vjeđa osnovni je korak u liječenju različitih očnih bolesti, primjerice blefaritisa.
 • Higijena vjeđa iznimno je važna za kliničko liječenje disfunkcije Meibomovih žlijezda (DMŽ) i pripadajučih bolesti.
  • suho oko
  • ječmenac (halacion)
  • seboroični dermatitis
  • rozacea
 • Higijena vjeđa smanjuje naseljavanje bakterija na rubovima vjeđa, što dovodi do poboljšanja mukoznog i lipidnog sloja suznog filma.
 • Redovita, svakodnevna i dugoročna higijena vjeđa smanjuje vjerojatnost ponavljanja bolesti.
 • Higijena vjeđa također je iznimno važna prije i nakon operativnih zahvata.

ODGOVARAJUĆI POSTUPAK HIGIJENE VJEĐA

PODIJELJEN U 3 JEDNOSTAVNA KORAKA

1. ZAGRIJAVANJE

Stavite tople obloge na zatvorene vjeđe 5 do 10 minuta kako bi omekšale ljuskice i eventualni iscjedak u žlijezdama.

3. MASIRANJE

Blagim pritiskom ili nježnom masažom (kretnje prema gore i dolje)gornjih i donjih vjeđa istisnite omekšale izlučevine iz vjeđa.

3. ČIŠĆENJE

Temeljito očistite gornju i donju vjeđu (posebno rubove).

Za to možete upotrijebiti posebno pripremljen gel – BLEPHAGEL sterilni gel – ili već gotove sterilne krpice natopljene losionom – BLEPHACLEAN sterilne krpice .

Oftalmolozi za čišćenje preporučuju primjenu proizvoda koji ne sadržavaju konzervanse.